ایران فیتنس، تاثیر بدنسازی بر سلامت جسم و روح کاملا واضح و غیر قابل انکار است. تمرینات بدنسازی نه تنها به تقویت عضلات و بهبود عملکرد فیزیکی بدن کمک می کند، بلکه تأثیرات مثبتی نیز بر وضعیت روانی و ذهنی فرد دارد. در واقع با انجام تمرینات منظم بدنسازی، هورمون هایی نظیر اندورفین در بدن ترشح می شود که موجب بهبود خلق و خو، کاهش استرس و اضطراب و… در فرد می شود.
این فرایند در کنار بهبود سلامت جسمانی، باعث تقویت اعتماد به نفس و روحیه فرد خواهد شد. امروزه ثابت شده است که ورزش بدنسازی فواید بسیار زیادی برای مغز و ذهن دارد.
فواید بدنسازی در ذهن
اغلب مردم فکر می کنم که بدنسازی تنها برای تقویت عضلات و ساخت بدنی مطلوب کاربرد دارد. اما این طور نیست! بلکه ورزش بدنسازی علاوه بر سلامت جسم بر روی سلامت ذهن و روان نیز تاثیر بسیار زیادی دارد. بدنسازی می تواند بر روی شادی، سرحالی، اعتماد به نفس، سلامت مغز، دوری از افکار منفی و… موثر باشد. از سوی دیگر عدم توجه به نکات ایمنی و زیاده روی در مصرف مکمل های بدنسازی می تواند مشکلاتی را برای مردم ایجاد کند.
تمرینات قدرتی می تواند تأثیرات و فواید فراوانی بر بدن و ذهن بشر از تنظیم جریان خون و ضربان قلب گرفته تا افزایش متابولیسم، بهبود خلق و خوی، افزایش اعتماد به نفش و… داشته باشد. تمرینات بدنسازی می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی انسان ها را بهبود ببخشد. در ادامه برخی از فواید بدنسازی را بر سلامت ذهن و روان بررسی می کنیم.
خوش اخلاقی
بدنسازی نه تنها بر روی جسم تاثیرات مثبتی دارد، بلکه می تواند به طور واضح و چشمگیری بر روی وضعیت روحی و اخلاقی فرد نیز اثر بگذارد. هنگام تمرین، بدن هورمون هایی نظیر آندروفین ترشح می کند که به هورمون های خوشحالی معروف هستند. این هورمون ها باعث احساس خوشایند و نشاط در فرد می شود. وقتی که فرد به صورت منظم ورزش می کند، به طور طبیعی احساس رضایت و خوشحالی بیش تری در او به وجود خواهد آمد. این وضعیت به فرد کمک می کند که در مواجه شدن با مسائل و مشکلات روزانه زندگی، احساس استرس کمتری داشته باشد.
علاوه بر این ورزش بدنسازی در افزایش اعتماد به نفس نیز تاثیرات قابل توجهی دارد. فردی که تمرینات بدنسازی خود را به صورت جدی دنبال می کند، به مرور زمان اعتماد به نفس در او افزایش پیدا می کند.
موارد بالا در کنار هم به فرد کمک می کند تا به خلق و خوی بهتری دست پیدا کند. این فرایند ممکن است سال ها زمان ببرد اما در نهایت سبب بهبود خلق و خو در فرد می شود.
کاهش استرس و نگرانی
یوگا و ورزش یکی از بهترین راه حل ها برای کاهش استرس و نگرانی است. وقتی که فرد تحت فشار است یا روز سختی را می گذراند، ورزش می تواند به او کمک کند تا احساس آرامش و پیدا کند. تمرینات بدنسازی با کاهش استرس و اضطراب، به فرد اجازه می دهد تا با مشکلات روزمره بهتر برخورد کند و بتواند تصمیمات بهتری را بگیرد.
سلامت مغز و روان
تمرینات بدنسازی و هوشیاری بیشتر با یوگا تا حدودی شما را برای مواجه شدن با محدودیت ها و چالش ها آماده می کند. هر بار که شما یک وزن سنگین را بلند می کنید می توانید به خودتان ثابت کنید که بیش تر از حد انتظار خود می توانید پیش بروید و مشکلات و موانع را رفع کند. این روند نه تنها باعث سلامت جسم بلکه رشد روانی شما نیز می شود. تمرینات بدنسازی به شما قدرت ذهنی می دهند تا در زندگی روزمره با مشکلات بهتر مقابله کنید و افکار منفی را از خودتان دور کنید. باید توجه داشت که این مهارت ها از طریق تمرینات بدنسازی به مرور زمان حتی طی سال ها در فرد شکل می گیرند.
افزایش تمرکز
ورزش تأثیر بسیار مثبتی بر بهبود تمرکز دارد (بهترین ورزش ها برای افزایش تمرکز) و این یکی از مهم ترین فواید آن برای مغز به خصوص در کودکان و نوجوانان، محسوب میشود. هنگامی که شما فعالیت بدنی انجام می دهید، خون به سمت مغز شما جریان پیدا میکند. این جریان خون باعث فعال شدن نورون ها و رشد سلول های مغزی، به ویژه در ناحیه هیپوکامپوس می شود. هیپوکامپوس قسمتی از مغز است که در فعالیت های حافظه و یادگیری نقش کلیدی دارد.
بنابراین، پس از انجام ورزش می توانید کارهایی را که نیاز به تمرکز بالا دارند، با دقت بیش تر انجام دهید. کارشناسان توصیه می کنند که برای استفاده درست از این مزیت، فعالیت هایی را انجام دهید که ضربان قلب شما را افزایش دهند. به عنوان مثال پیاده روی سریع، دویدن، شنا، دوچرخه سواری، طناب زدن و… می تواند ورزش های مناسبی برای این امر باشند. این نوع ورزش ها به طور مؤثری به افزایش تمرکز و تقویت عملکرد مغز کمک می کنند.
در نهایت باید این موضوع را دانست که تمرینات قدرتی تنها به تقویت عضلات و بهبود قدرت بدنی محدود نمی شود، بلکه اثرات عمیقی بر سلامت روان و ذهن دارد. در صورتی که شما هم دنبال سلامت جسم و آرامش روان هستید، بدنسازی می تواند راه مناسبی برای شما باشد.
تاثیرات منفی بدنسازی در ذهن و روان
با وجود تمام مزیت هایی که بدنسازی در سلامت مغز و روان دارد، باید توجه داشته باشید که خطرات و مضراتی نیز شما را تهدید می کند!
در بالا اشاره کردیم که اگر بدنسازی، با شدت مناسب و اصولی انجام شود، علاوه بر سلامت جسمی می توانید تاثیرات مثبتی بر روی سلامت ذهن و روان داشته باشد. تاثیراتی که شامل افزایش تولید سلول های مغزی و تقویت عملکرد شناختی، اعتماد به نفس، کاهش استرس و… است. با این حال، یکی از چالش ها و مشکلات اصلی در ورزش بدنسازی، زیاده روی در شدت تمرینات و استفاده از مکمل های ورزشی بی کیفیت است. موضوعی که می تواند آثار منفی بر سلامت جسمی و روانی فرد داشته باشند و مشکلات بزرگی را برای آن ها به وجود بیاورد.
بررسی ها و تحقیقات نشان می دهند که تمرینات بدنسازی با شدت بسیار بالا ممکن است اثرات منفی بر سلامت روانی داشته باشد. انجام تمرینات بدنسازی با شدت بسیار بالا به دلیل فشار زیاد بر بدن و مغز، می توانند منجر به اختلالات روانی نظیر اضطراب، افسردگی، عصبانیت و حتی کاهش توانایی شناختی در فرد شوند. به عبارت دیگر ورزش های با شدت بالا به صورت مستقیم می تواند سیستم عصبی را تحت فشار قرار دهد و باعث اختلال در عملکرد مغز شوند.
علاوه بر شدت تمرینات، امروزه استفاده از مکمل های بدنسازی فیک و بی کیفیت که اغلب برای تسریع در روند ساخت عضلات و بدن خوب مصرف می شود نیز یکی از مسائلی است که می تواند به مشکلات جدی در سلامت فرد منجر شود. مصرف این مواد ممکن است ترکیب شیمیایی مغز را تغییر دهند و در نهایت به مشکلات جدی و بزرگی مانند اختلالات هورمونی و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مختلف منجر شوند. در مواردی، استفاده از مکمل های غیرمجاز و شیمیایی می تواند به تغییرات سلولی در مغز منجر شود که یکی از پیامد های جدی آن، افزایش خطر ابتلا به سرطان مغز است.
برای دریافت ۱۴ تا از بهترین فواید بدنسازی و فیتنس به ایران فیتنس مراجعه کنید.